lördag 30 april 2011

Valborgsmässoafton

Någon brasa blir det inte för min del ikväll för jag jobbar ikväll men det ska nog gå bra ändå. Här händer inte mycket man bara krattar och vårstädar, det är roligt att se hur det börjar komma upp små livstecken ur jorden.
Den fina paulian Kings Tresure blommar, denna tog jag till jobbet men den jag har här hemma är också full med knoppar. Den är väldigt blomvillig vilket är trevligt såhär på vårkanten.
Paulian Blue Dragon är också pågång med blommor, flera har knoppar nu så jag kommer nog med mera bilder senare.
                                                         Blue Dragon.

Hoya Brevialata har börjat att blomma, den hänger i toafönstret och den doftar så himla gott på kvällarna, passar perfekt som doftare på toaletten. Nu ska jag fixa till en enkel nachotallrik, blir samma mat som igår då det blev mycket bröllopstv och snabb mat är bra att ha då man lever ensam. William och Kate var verkligen ett vackert bröllopspar, synd att Diana inte fick vara med och se.
Hoppas att alla får en skön Valborg!


torsdag 21 april 2011

Skärtorsdag!

Hej på er som tittar in här hos mej, ni är såå välkomna! ☼
Snart har man ledigt i tre hela dagar och det skulle visst bli soligt och fint, sommardäcken ska på i helgen och lite städning i trädgården blir det nog också. Visar lite bilder och tankar för er, både trevliga och mindre trevliga.

Äntligen har min första Kohleria blommat, det var kul att få se den "på riktigt" denna heter Longwood och är ännu en liten stickling så jag hadde tur att den blommade redan.
Min Hoya lobbii blommar också nu, det är andra året som den får blommor.

Streptocarpus Gloria blommar också nu, något svårfotad.

Bestämde mej för att pelargonerna skulle bort från fönstrena och att dom skulle ut på altanen men nu står dom här på golvet istället för jag fegade ur och blev rädd att dom skulle frysa. Nu ska dom ut dagtid tills jag känner mej mindre feg och det blev betydligt mycket trevligare i fönstrena här inne för dom tar en otroligt stor plats.
Mina tre Ricinplantor växer så det knakar och det är över en månad kvar innan jag kan plantera ut dom, jag kan se lite plats problem här men det löser sig väl på nåtvis.
Sorkar, råttor, möss eller vad det nu är för typ av "rådisar" har förstört mycket i min trädgård, detta är en rosenbuske som dom gett sig på.
Ännu en till. Visste inte att dom gillade rosor :(

Fy tusan, man blir så genom lessen då dom har ringbarkat alla mina små bollpilar, undrar om dom överlever detta? Buu uu... Ska fösöka med en sorts sårbalsam för träd som jag köpte för nåt år sedan.
Så tillsist en bild på Sqrulis som totalvägrade och gav mej onda ögat då jag försökte att göra en påskkärring av henne, jag gav upp innan blodvite uppstod för säkerhetsskull! Lilla söta surpuppan :)
Trevlig helg!

onsdag 20 april 2011

Påskhelg 2011

Jag önskar alla en riktigt Glad Påsk med mycket sol och god mat! Kram, kram! ♥
                         

torsdag 14 april 2011

Bilder o Babbel!

Sitter och slappar och väntar på att åka till jobbet så jag tänkte skriva lite här undertiden. För några veckor sedan så köpte jag två söta primulor och nu hoppas jag att jag ska kunna hålla dom vid liv så att jag kan plantera ut dom i vår.
Jag såg så många fina bilder på Aot,s forum så nu ska jag se om dom är härdiga nog och klarar vår vinter och gör dom det så ska jag nog investera i några fler som är ännu finare. Jag har även sått några primulor och några andra vårblommor, pulsatilla vulgaris vit o lila, albana, albana lutea, och en som heter turczaninovii så det blir spännande.
Här är en låda med små streptocarpus bebisar som jag sådde kring den 12 februari, det är första gången jag sår dessa så vi jag får väl se hur det går, det blev ju så himla många så jag har delat ut och skickat till vänner för hur skulle jag få plats annars med alla!
Detta är trädgårdsnattviol som jag fotade för nåt år sedan, jag kan verkligen rekommendera att ni sår dessa för dom är otroligt vackra och dom självsår sig så man kan ha dom kvar i flera år, jag ska så ännu flera i år för jag kan inte få nog av dom.
Achimenes "femöring" fotade förra året, den heter Double pink rose, jättesöt!
Denna femöring heter Blue monarch.

Min favorit streptocarpus som heter Morion, helt otrolig färg! Jag längtar tills den blommar i år denna bild är från förra året. Inte mycket som blommar här ännu så det är bara gamla bilder jag kan visa.

Här hoppar jag vilt från det ena till det andra hi hi. Skickade in mina mörkbruna skåpluckor/lådfronter för omlackering förra sommaren, köpte även nya handtag och vilken skillnad det blev. Kostade endast 4.500:- med rotavdrag, värt varenda peng tycker jag. Visst vore det väl roligt med ett helt nytt modernt kök men det är jag för snål för. I vinter målade jag även om det gamla furubordet och stolarna, förr så såg köket ut som en mörk gravkammare men nu är det ljust och trevligt. Nu är det bara den gamla spisfläkten som ska bytas, sen så är jag nöjd.
Här står lilla Sqrulis och väntar otåligt på att fisken ska bli färdig så att hon får hugga in! ♥
Ha en bra dag!
Kram!

tisdag 12 april 2011

En helt vanlig tisdag.

Nu närmar sig påsken så i går tog jag mod till mej och vadade ut i djupsnön vid en väg och plockade några björkkvistar, jag bestämde mej för att göra nåt annorlunda så att jag slipper bråka med kattorna om dessa lockande fjädrar, jag hängde helt enkelt upp påskriset i taket :)
Och som ni nu kan se på nästa bild så var det nog det bästa val jag kunde göra om jag skulle få ha dom kvar, det tog bara två minuter så satt lill Sqrulan där!

Gammelkatten bestämde sig för mer äkta vara, släpade hem två stora rådisar på kvällskvisten, blääää!!
Som jag skrivit tidigare så har jag ju skaffat mej femöringar och kohlerior, nu har jag toppat några av dom så dom ser inte så fina ut, på bilden finns även mina två känguruäpplen, cannorna och liljorna som har börjat att kika upp ur jorden. Jag är lite orolig att dom kommer för fort men jag ska ställa ut dom så fort det bara går så kanske dom stannar upp lite. Jag kan inte så mycket om liljor och vet inte hur frostkänsliga dom är? Gjorde ett byte med en vän på Aot så jag fick tag på vitblommande canna, kul :)
Okidén Snödrottningen växer på bra och jag hoppas få se den blomma en vacker dag, gjorde ett byte med Margareta G 2009. Den kan även odlas i bara leca som hydrokultur eller vad det kallas men jag tycker att det verkar invecklat.
Här är det streptocarpusbebisar på gång, Helter Skelter och Starry Night har fått många småttingar, det är kul att bladföröka.
Nytt för i år är dessa petunior köpta av Sävar fröplant. Hängpetunia Mystical Phantom och Black Velvet "antik orange" då jag såg dom på bild så blev habegäret så stort så jag kunde inte motstå dom.
Köpte även Helicryssum Petiolare och Nepeta Glechoma variegerad, blev även 3pack femtunga som jag såg förra sommaren i en plantering och den var så fin. Lite fröer blev det också, Njurvinda "silverfalls"och Pärlhirs "purple baron" den med de mörka bladen sååå snygg!!
Den här gamla soffan ska jag försöka att ge mej på i vår, den ska fräschas upp och målas om, även fönstren som står bredvid ska fixas till. Det blir nån skön ledig helg med bra musik och kanske ett glas vin. Jag vet inte om jag vill måla den vit, tar gärna emot tips/förslag om färg.
Ha en bra dag!

fredag 8 april 2011

Lite fredagsbabbel

Idag blommar denna namnlösa streptocarpus som jag fick av en vän på Hoyaliv, den har en så härlig blåfärg som är ganska svår att återge i bild. Jag har 14 stycken streppar och anstränger mej hårt att bara ha dom som jag verkligen tycker är fina, blått, nästan svart och vitt är mina favoritfärger på dom.
Idag då jag gick runt med vattenkannan upptäckte nåt som verkligen gjorde mej lycklig, äntligen har jag fått blomknoppar på min ena Hoya Imperialis IML 0222, jag såg senare att jag även har en lång pedunkel på Imperialis Rauschii. Ja man måste ju vara lite av en hoya älskare för att förstå glädjen att efter alla år äntligen få en chans att kanske få se denna storblommare irl. Just nu har jag nog ca: 70 olika hoyor.
Alla bilder går att klicka upp större.

Min Hoya Kentiana har blommat som en galning nu i några veckor, den har ju inte så stora blommor men istället så har den många små som är ganska svår fotade. Memoria har också blommat men jag har inte kommit på ännu hur man fotar riktigt bra närbilder, och små blommor blir ganska suddiga.

Fick förra årets fyra nummer gratis då jag prenumererade på Natur o Trädgård och ett sånt erbjudande kunde jag inte motstå, dom är väldigt bra och tar oftast upp sånt som en amatör som jag gillar att läsa.
Jag gillade inslagen om dagliljor, änglatrumpeter, irisar och även ormbunkar, jag tror att det är Strutbräken som jag har men blev nu väldigt sugen på Träjon, den verkade mera stadig i växtsättet. Jag får nog hålla utkik efter den i sommar!
                                       


Har denna vecka även målat om ett väldigt gammalt och slitet litet bord som stod bortglömt i källaren, jag hadde det som sängbord då jag var liten. Det blev inte så tokigt ändå och är betydligt bättre än den stol som stod där tidigare.

Så här såg det ut tidigare och jag försökte spackla och slipa bort dom värsta skavankerna. Jag målade också två gamla ramar och nu ska jag bara hitta en bra vägg att ha dom på.

Stackars mina pelargoner som ännu inte har fått ny jord, har nu 32 stycken och det är lite förmånga känner jag, men under Påsken ska jag byta jorden då brukar jag hålla till ute på min inglasade altan. Det ska bli underbart att få ta ut dom ur huset i slutet av maj, just nu ser det hemskt ut i alla fönster. Den stora änglatrumpeten Vienna Silver Star som ni ser skymta i bakgrunden har blivit skyhög och verkar må gott, eftersom den drabbades av en hemsk spinninvasion förra året så orkade den inte blomma men nu har jag behandlat den med "SMC" Spider mite control och allt spinn är borta så det kan jag rekommendera.

Måste ju även visa några av mina saintpaulia bebisar 12 olika som jag köpte av en vän på FB. Egentligen så är det väldigt enkelt att bladrota, jag satte bladen i jord den 3 feb och redan så tittar dom upp efter endast 2 månader. Nu vill jag gärna senare mot sommaren byta bort några för jag kan inte ha kvar alla och jag behöver ju bara en av varje själv. Senare ska jag visa mina Kohlerior och femöringar, dom blommar inte ännu men två av Kohleriorna har knoppar så det ska bli kul att få se hur dom ser ut irl.
Tillsist så måste jag ju visa "mina" skator, nu är det bråda tider för dom att få ordning på boet och det ser ut som om dom har byggt ett tvåvåningsbo. :) Tidig morgon till sena kvällen flyger dom med kvistar i munnen och det verkar vara väldigt noga med val av kvist för här duger inte vilken skit kvist som helst verkar det som, dom hoppar runt i björken och väljer noga innan dom tar den med till boet. Försökte att zooma in men jag får nog ta och gå en kurs i fototeknik.
Ha en bra helg!
Ewa